Svjedočanstvo Foške Benčić

Povratak na prethodnu stranicu

Foška Benčić rođena je 1935. godine u selu Karnevali. Svoje osnovnoškolstvo obrazovanje pohađala je u talijanskoj školi, u Grizilima, u današnjoj općini Žminj. U svom svjedočenju opisuje položaj djece istarskih seljaka u fašističkom školstvu te razloge neslaganja s talijanskim vlastima u Istri.

Nakon pada Italije, kao i većina istarskih Hrvata, njezina obitelj podržava pokret otpora dok joj otac i brat odlaze u partizanske jedinice. Svjedok je i nemilih događaja „reštalamenta“ ili tzv. Rommelove ofanzive u Istri gdje opisuje patnje lokalnog stanovništva, pokušaje da spase glavu, ali i najosnovnije potrepštine za život.

Posebno opisuje položaj žena u ratnom kaosu te stradavanje njezinog brata kojeg su nacisti odveli u nepoznato nakon što su im zapalili kuću. Opisuje ono što su mnoge obitelji prošle, potragu za tijelom voljene osobe u želji da se dostojno pokopa.

Dočekuje kraj rata kao i povratak oca iz partizana te teško poslijeratno razdoblje koje se prožima ponosom i tugom zbog poginulog brata. Interesantna je njezina priča o odnosu prema izdajnicima koji su skrivili njihovu tragediju te sprječavanje osvete od strane njezine majke.

Preuzmite transkript u PDF formatu

Foška