Svjedočanstvo Anice Kovačić

Povratak na prethodnu stranicu

Anica Kovačić rođena je 28.03.1923.u Velikom polju kraj Sežane. Kao mlada djevojka, poput mnogih u njezinom susjedstvu, u Drugom svjetskom ratu pomaže pokretu otpora. Pokazuje iznimnu hrabrost spašavajući brata iz fašističkog zatvora. Potom brat odlazi u partizane, a ona, nakon izdaje završava u logoru Bergen-Belsen.

U njemu prolazi kroz pakao nacističkih koncentracijskih logora, okružena mnoštvom nesretnika koji su izmučeni glađu i bolesti poluživi tumarali logorom, čekajući oslobođenje. Među zatvorenicama bila je i jedna Židovka s kojom se sprijateljila. Provodili su uzničke dane zajedno. Anica se sjeća da je Anne Frank bila na izmaku snaga i da je počela gubiti nadu. Tješila ju je i hrabrila da izdrži još malo jer se bližio kraj rata, no djevojka je uskoro umrla, a Anica nije bila svjesna da će Anin dnevnik, objavljen nakon rata kao „Dnevnik Ane Frank“, postati jedna od najčitanijih knjiga o holokaustu, a ona simbolom generacije mladih ljudi prekinuta djetinjstva.

Anica Kovačić je preživjela Bergen-Belsen, vratila se u normalan život,oženila se i zaposlila. Kada je dnevnik objavljen bila je ponosna jer je Ana ostavila neki trag.

Danas, u staračkom domu u Tolminu provodi svoje umirovljeničke dane kao jedna od najstarijih logorašica koja je poznavala Anne Frank.

Preuzmite transkript u PDF formatu

Anica Kovačić (1)

Anica Kovačić kao djevojčica (1)

Fotografija iz mladosti-Anica Kovačić (2)