Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje „Anita Kovačič – u logoru s Anne Frank“ (Pula, 12. svibnja 2017.)

Povratak na prethodnu stranicu

Mjesto predavanja: Dom antifašista Pula (Emova 1)

Predavači: Igor Jovanović, prof., Igor Šaponja, prof.

Moderator: dr. sc. Milan Radošević

O predavanju

„Jednog januarskog ili februarskog dana 1945. primijetila sam uz žičanu ogradu suhu, iscrpljenu, mladu djevojku koja je tužno plakala. Rekla je da je Židovka i da se zove Ana Frank. Od toga dana redovito smo se susretale. Tako sam pod neobičnim okolnostima upoznala Anu Frank…“

Anica Kovačič (1923.), kao mlada djevojka i suradnica NOP-a biva uhićena od njemačke vojske u selu Prestranek, nedaleko od Postojne, 1944. godine. Zatvorena je u Gorici, a potom deportirana u koncentracijski logor Bergen – Belsen u kojemu je bila svjedok stravičnih nacističkih zločina. Danas živi u Tolminu.

O predavačima

Igor Jovanović, rođen u Puli 1974. godine. Profesor hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, zaposlen u OŠ Veli Vrh Pula

Igor Šaponja, rođen je u Puli 1974. godine. Profesor hrvatskog jezika i književnosti i povijesti, zaposlen u Ekonomskoj i Strukovnoj školi Pula

Od 2006. godine prikupljaju video i audio svjedočanstva ljudi iz Istre koji su preživjeli strahote nacističkih i fašističkih logora u Drugome svjetskome ratu i neposrednom poraću. Odgovori koji proizlaze iz intervjua daju opću sliku života istarskog čovjeka prve polovice dvadesetog stoljeća. Zabilježeni su običaji, svakodnevni život u Istri, odnosi u obitelji, ali i subjektivna slika totalitarnih režima i strahota rata. Iz snimljenih su intervjua, autori projekta došli do saznanja o posebnom tipu „ Istarskog logoraša“.

Prošli su edukaciju u Yad Vashemu (međunarodnoj školi Holokausta u Jeruzalemu), sudjelovali na seminarima Vijeća Europe u Bratislavi i Zagrebu gdje su predstavili svoj rad. Također su stjecali edukaciju i na seminarima o Holokaustu na nacionalnoj razini. U prve tri godine rada vlastitim su sredstvima prikupljali građu na terenu te sakupili više od 150 sati video i audio materijala. Snimili su i dvanaestminutni dokumentarni film „Šjora Rina Smajla“ koji je dobio nagradu na Liburnija festivalu amaterskog filma u Rijeci početkom 2009. godine. Svoj rad predstavljaju u osnovnim i srednjim školama te su i predavali na Fakultetu kulturoloških studija u Rijeci i mnogim drugim ustanovama. Ne može ih se sve navesti, izdvojiti Igor Jovanović u lipnju 2011. godine predstavio je projekt Istarske sudbine na Columbia university u New Yorku.

Aktivno su sa svojim učenicima od 2010., uključeni u obilježavanje Spomen dana Grada Pule koji se obilježava 2. listopada svake godine. U studenom 2011. godine Jovanović je predstavio nastavnu jedinicu „Antifašizam u Istri“ na okruglom stolu održanom u prostorijama UAB-a grada Pule, a potkraj 2013. izabran je u Povjerenstvo Istarske županije za implementaciju zavičajne nastave u nastavni plan i program za osnovne škole. U siječnju 2012. godine u suradnji s kinom Valli organizirali su „Dan sjećanja na holokaust“ za 200- ak učenika pulskih osnovnih i srednjih škola, a koji se do danas održava u kontinuitetu. U veljači 2012. u suradnji s Istarskim povijesnim društvom organizirali su Međunarodni seminar za partnere europske organizacije Memory of nation na Filozofskom fakultetu u Puli. Također su u veljači iste godine bili gosti predavači na Županijskom stručnom aktivu nastavnika i profesora sociologije, etike i kulture i filozofije gdje su održali predavanje na temu: „Holokaust u Istri“. Bili su uključeni u međunarodni projekt „Bjegovi iza željezne zavjese“, o bjeguncima iz istočnoeuropskih zemalja nakon Drugog svjetskog rata.

U ožujku 2012. su bili organizatori Međunarodnog seminara za učitelje i nastavnike povijesti s prostora bivše Jugoslavije na temu „Kako poučavati kontroverzne teme u povijesti Jugoslavije“. Navedeni seminar bio je plod suradnje između EUROCLIA – Europske udruge nastavnika povijesti i Istarskog povijesnog društva.

Autori su knjige „Bili smo samo brojevi. Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu“, objavljene 2016. u izdanju UABA grada Pule. Autori su više stručnih i znanstvenih članaka, koautori izložbe „Sloboda narodu! Liberta’ al popolo!“ Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (2015.), koautori fotografske izložbe “Palež u sjećanjima”, 2017., koautori dokumetarnog filma “Pula, svibanj 1945.: osvojena i oslobođena”, redatelja i naratora Igora Gala i dr.

20170512_181945

20170512_181948

20170512_182658

IMG_5954 (2)

IMG_5962

IMG_6046