Izvješće s edukacije učenika povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust, u Puli (25.1. – 3.2. 2017.)

Povratak na prethodnu stranicu

Dan sjećanja na holokaust 2017Kino Valli već godinama sustavno educira djecu i mlade s ciljem razvijanja kulture gledanja i promišljanja filmova. U sklopu projekta „FUŠ – Film u školi“, koji je pokrenut 2009. nastoji poticati na redovito obilježavanje značajnih obljetnica i međunarodnih dana važnih za razvitak humanih vrijednosti s ciljem da se film prepozna kao vrijedan izvor informacija.
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, Kino Valli već šestu godinu organizira projekciju filma vezanog za tematiku holokausta. Kako bi učenicima približili tragediju holokausta na njima prihvatljiv način te ih podučili o vrijednostima tolerancije i prihvaćanja različitosti, prije svake projekcije filma učenici su imali prilike poslušati uvodno predavanje o samom holokaustu koje im pomaže u razumijevanju razdoblja u kojem se film odvija.

Ove je godine, od 25. siječnja do 3. veljače 2017., 1600 učenika iz 17 osnovnih i 10 srednjih škola iz Pule, Raše, Juršića, Marčane, Medulina, Potpićna, Kanfanara, Svetvinčenta, Višnjana, Krnice i Rovinja pogledalo film „Dnevnik Anne Frank“ uz uvodnike koordinatorice projekta Tamare Zec te prof. povijesti Željka Cetine, Igora Jovanovića i Igora Šaponje. Vodič za gledanje filma pripremila je Željka Ferenčić, prof. povijesti.

„Dnevnik Anne Frank“ je nova filmska adaptacija jednog od najpoznatijih i istodobno jednog od najpotresnijih dnevničkih zapisa u povijesti XX. stoljeća. Progovara ne samo o sudbini djevojčice Anne Frank i stradanjima Židova tijekom nacističkog režima, već i o povezanosti i sukobima unutar jedne obitelji. Naglasak je također na Anninom odrastanju, prvom zaljubljivanju, snovima i nadanjima, te se film prije svega obraća mladima. Priča započinje u Švicarskoj, oko sedam godina prije prvog dnevničkog unosa, a završava u logoru Bergen-Belsen, osam mjeseci nakon zadnjeg upisa. Redatelj filma je Hans Steinbichler

Učenicima je film, iako traje preko dva sata (128 minuta), bio vrlo zanimljiv te ih nije ostavio ravnodušnima. Iako su već znali ponešto o Anni Frank, neki pročitali Dnevnik, a neki i pogledali izložbu o Anni koja je gostovala u Puli 2015., učenici su pažljivo gledali film jer je u radnji naglašeno Annino odrastanju, prvo zaljubljivanje, snovi i nadanja.

Nakon projekcije filma učenici OŠ Veli Vrh razgovarali su o diskriminaciji i različitosti. Vrlo su svjesni različitih načina diskriminacije koji su prisutni u današnjem društvu. Prihvaćaju različitost te smatraju da je različitost treba razumjeti i poštivati.

Nekoliko razmišljanja o različitosti koji su napisali učenici osmog a i b razreda OŠ Veli Vrh

Biti drugačiji je dobro. različitost je važna jer nas čini jedinstvenim na ovom svijetu. Različitost je bogatstvo – Ana
Smatram da je različitost važna te da svaki narod treba održati svoje tradicije i posebnosti – Karla
Treba biti svoj i ne obazirati se na tuđa mišljenja – Jan
Svi smo različiti i to uoće nije loše. Kada bismo svi bili isti bilo bi dosadno, čudno i neobično. – Iva
Različitost je kad ljudi različito gledaju na život i svijet oko nas. Razni nas pogledi na svijet upotpunjuju kao ljudska bića. – Lorenco
Biti drugačiji znači da si individualac, razlikuješ se od ostalih. Jedinstven si onakav kakav jesi sa svim svojim kvalitetama i manama. – Dorotea
Različitost je vrlo važna jer nas to čini onima što jesmo i Bog nas je stvorio da budemo različiti. – Elois

Veliki odaziv i pozitivni dojmovi predavača i učenika, potvrđuju da je ovo izvrstan način učenja o svjetskoj povijesti, ali i proširivanja svjesnosti o važnosti tolerancije i potrebe zaštite temeljnih ljudskih prava.

Igor Jovanović, prof.