Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog

Projekt „Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog“ nastavak je i, po svom opsegu i sadržaju, proširenje projekta „Istarske sudbine: lstrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugoga svjetskog rata i poraća“ koji su 2010. godine pokrenuli Igor Jovanović, prof. i Igor Šaponja, prof., članovi Istarskog povijesnog društva, s ciljem prikupljanja svjedočanstava preživjelih istarskih logorašica i logoraša i bilježenja njihovih iskustava. Fašizam i njemu suprotstavljeni antifašizam, koji se u Istri javlja 1919., među prvima u svijetu  (2019. obilježava se stota godišnjica), predstavljaju ključne antipode koji su Istru oblikovali u svakom pogledu – demografskom, političkom, gospodarskom, kulturnom.

Iako je do danas objavljen veći broj, prije svega povijesnih, studija o tim problemima, mnoga su pitanja ostala gotovo posve otvorena ili, pak, nedovoljno istražena. Oba su fenomena do danas bila uglavnom razmatrana kroz politički aspekt, odnosno nisu postavljana u kontekst ukupnog razvoja i kretanja istarskog društva, u svoj njegovoj etničkoj i kulturnoj pluralnosti. Stoga, projekt ima namjeru fenomen antifašizma interdisciplinarnim pristupom promatrati u njegovoj slojevitosti i interakciji niza čimbenika i struktura: radništva, građanstva, nacionalnih manjina, žena i ženskog mirovnog aktivizma, Crkve, emigracije, istovremeno uzimajući u obzir globalne geopolitičke i geostrateške mijene i procese. Time će doprinijeti znanstveno utemeljen(ij)oj interpretaciji antifašizma u Istri i susjednim krajevima, posebice njegova formativnoga razdoblja, a uz postojeće spoznaje rezultati bi se putem javnih predavanja i predstavljanja novih knjižnih izdanja predstavili široj javnosti s posebnim fokusom na učenike i studente u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti, s ciljem baštinjenja antifašizma kao važnog čimbenika istarskog identiteta i kulture, od samih početaka usko vezanoga s poticanjem multikulturalnosti, slobode govora, a protiv svakog oblika nasilja.


Voditelji projekta: dr. sc. Renato Matić, dr. sc. Milan Radošević

Suradnici na projektu: dr. sc. Anita Dremel, Igor Jovanović, prof., Igor Šaponja, prof., dr. sc. Alen Tafra, dr. sc. Stipan Trogrlić


Video svjedočanstva


Aktivnosti:

Izvješće s edukacije učenika povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust, u Puli (25.1. – 3.2. 2017.)

Predstavljanje knjige Drage Roksandića i Vlatke Filipčić Maligec, Kultura hrvatskog antifašizma, Zagreb 2016. (Pula, 24. 2. 2017.)

Predstavljanje knjige Roberta Covaza, Oleg Mandić – posljednji dječak iz Auschwitza, Rijeka 2016. (Pula, 16. ožujka 2017.)

Predavanje Anite Dremel „Ženske bojišnice – rod, rat i otpor“ (Pula, 21. travnja 2017.)

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje „Anita Kovačič – u logoru s Anne Frank“ (Pula, 12. svibnja 2017.)

Prikazivanje dokumentarnog filma „Neželjena baština“, redateljice Irene Škorić (Pula, 22. lipnja 2017.)

Predavanje Renata Matića “Društveni uzroci totalitarne stvarnosti i pouke prošlosti”, (Pula, 28. rujna 2017.)

Predavanje Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“ (Pula, 24. studenoga 2017.)