Car Karlo u MotovunuU subotu, 17. studenog 2018., s početkom u 9 sati u Gradskoj kuli u Motovunu održat će se peto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa „Motovunski kolokvij“. Ove godine znanstvenici će svojim predavanjima i raspravama obilježiti niz velikih i okruglih obljetnica koje povezuju Habsburgovce i Istru. Osim svima poznate 100-te obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata i prestanka postojanja Austro-Ugarske Monarhije, na ovogodišnjem skupu obilježit će se i druge pomalo zaboravljene, ali iznimne obljetnice: 400-ta obljetnica od završetka Uskočkog rata u Istri, 200-ta obljetnica katastra Franje I. u Istri, 100-ta obljetnica posjeta austro-ugarskog cara Karla I. Istri i Motovunu te mnoge druge. Motovunski kolokvij i ove godine okuplja eminentne civilne i kanonske pravnike te povjesničare i geografe iz  fakultetskih i znanstveno-istraživačkih institucija u Hrvatskoj i šire.  Organizatori Kolokvija su Državni arhiv u Pazinu, Hrvatsko kanonističko društvo, Općina Motovun i Udruga fotografa Fotovun.
Na Kolokviju će se predstaviti zbornik radova s Kolokvija održanog u 2017. godini, čiji su urednici pravni povjesničari, a čija se tema odnosi na dobročinstvo i ulogu Crkve u Istri u postizanju socijalne pravde tijekom XIX. i XX. stoljeća.
Uz Kolokvij, prigodno će se u galeriji „Pet kula“ otvoriti izložba fotografija „Karlo Austrijski – car, kralj i blaženik, u Istri“. Izložbom se prije svega obilježava 100-ta obljetnica posjete posljednjeg austro-ugarskog cara i kralja Istri. Kroz odabrane fotografije susreta Karla I. sa stanovništvom pouzdano se ocrtava sva dramatičnost života u Istri tijekom posljednje godine Velikoga rata. U tome smislu, cilj ove izložbe nije samo obilježiti posjet jednog vladara provinciji njegove Carevine, nego i potaknuti na promišljanje o teškim posljedicama rata koje pogađaju svakog pojedinca, neovisno o njegovu statusu, te svrnuti pozornost posjetitelja na nastojanja cara i kralja Karla da se te posljedice ublaže, a ratno bezumlje zaustavi.
Pozivnica

Ostale novosti