CRKVA_i_ZVONO_SV_TOME_620_350_s_c1U utorak, 3. srpnja 2018., s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli, povodom obilježavanja blagdana svetog Tome apostola, zaštitnika Grada Pule, bit će otvorena izložba “Crvkva i zvono svetog Tome u Puli”. Autori izložbe i kataloga su Željko Ujčić i dr. sc. Tatjana Bradara. Organizator je Arheološki muzej Istre.
Tijekom radova na adaptaciji zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli, u proljeće 2017. godine, u dvjema podrumskim prostorijama pronađena su dva brončana zvona zakopana na dubini od 20-ak cm ispod hodne površine.  Izložbom i popratnim katalogom predstavlja se jedno zvono,  tj. ono koje je pripadalo crkvi svetog Tome u Puli. Izradio ga je 1425. godine majstor Salvator iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato. Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu kao i natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT (Godine 1425. Salvator me učinio).
Štovanje svetog Tome – nebeskog zaštitnika Pule izvire još iz ranokršćanskoga doba, kao izraz duhovnih vrijednosti, tradicije i povijesti grada. Crkva svetog Tome apostola  nalazila se između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera, a njeni skromni nadzemni ostaci bili su vidljivi još 1812. godine.  Godine 1860. pronađen je oltarni grob iz kojega su danas očuvana samo dva relikvijara (danas u Beču – Kunsthistorisches Museum). Tijekom Drugog svjetskog rata dokumentirana je jednostavna  dvoranska crkva, kojoj je dograđen  polukružni prezbiterij sa višebojnim ranokršćanskim podnim mozaikom. U blizini su tada pronađeni i ulomci mramornih tranzena od oltarne pregrade (danas u Arheološkom muzeju Istre). Vremenom je crkva svetog Tome apostola prepuštena zaboravu, a ostaci njenog svetišta su ostali skriveni ispod župnog dvora.
Izložba se može pogledati do 9. rujna 2018. Ulaz je slobodan.
Pozivnica – Invito

Ostale novosti