U četvrtak 28. rujna 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1), povodom obilježavanja Dana spomena Grada Pule, održat će se javno predavanje dr. sc. Renata Matića “Društveni uzroci totalitarne stvarnosti i pouke prošlosti”.  Dan spomena Grada Pule obilježava se od 2009. godine, a definiran je člankom 6. Statuta Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 7/09). Dana 2. listopada 1944., kao odmazdu za ubojstvo štinjanskog fašista Josipa Bradamantea, njemački SS i pristaše Decime MAS u blizini križanja za Fažanu na Velom vrhu, ubili su 21 političkog zatvorenika, borca protiv fašizma. Organizatori predavanja, u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”,  su Istarsko povijesno društvo, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatska udruga nastavnika povijesti.
O predavanju:
Čovječanstvo je kroz iskustvo totalitarnih poredaka došlo do ruba samouništenja. Dogodila se negacija društva i čovjeka, a ljudski je rod dokazao da je sposobilustracija totalitarizaman za ono najgore. Je li to bilo dovoljno upozorenje? Zašto nam je bolje i humanije društvo, tj. društvo humanosti još uvijek potpuno nepoznato iskustvo? Što se u međuvremenu dogodilo sa dubinskim društvenim uzrocima totalitarnih poredaka? Jesu li uočeni i prepoznati? Radi li se uopće i koliko na njihovu uklanjanju? Jesmo li sposobni i pripremljeni za humaniju budućnost?
O predavaču:
Rođen u Vinkovcima 11.3.1963. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1988. diplomirao, 1994. magistrirao i 2001. doktorirao sociologiju.  Područja znanstveno istraživačkog i nastavničkog djelovanja: uz opću sociologiju, sociologija kriminala i društvene devijantnosti, problemi nasilja i korupcije, te društveni uzroci predrasuda i diskriminacije s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije. Od 1989. do 1994. zaposlen u MUP-u Republike Hrvatske. Od 1994 do 2007. nastavnik na Fakultetu kriminalističkih znanosti (kasnije Visokoj policijskoj školi) u Zagrebu. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 2007. godine. Jedan je od osnivača i predavač na Šoa akademiji koju je pokrenula Židovska općina Zagreb. Sudionik Domovinskog rata i nositelj Spomenice.
Pozivnica – Invito

Ostale novosti