Život na plažiU srijedu, 15. lipnja 2016., s početkom u 19,30 sati u porečkoj Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine bit će otvorena izložba Hrvatskog muzeja turizma „Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970)“ . Na izložbi, čija je autorica Nataša Babić, prikazan je razvoj kupališnog turizma na Jadranu, čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem 19. stoljeća, a u koje je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-Ugarske Monarhije. Usporedno s razvojem kupališnog turizma, započinje i povijest „službene“ odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno kupaćeg kostima. Iako kratke povijesti, evolucija tog odjevnog predmeta, koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala, odnosno postepenog razodijevanja tijela, u sebi će odraziti sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom burnog 20. stoljeća.
Promjene u poimanju kupanja i kupališne mode prikazane su kroz brojne fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na našim plažama. Najzanimljiviji su, zasigurno, originalni kupaći kostimi – od ženskog pamučnog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do „skandaloznog“ bikinija kojemu je trebalo dva desetljeća da bude prihvaćen u građanskim krugovima te postane najpopularniji ženski kupaći kostim.
Autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava izložbe su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez iz Zagreba. Izložba „Život na plaži“ u Poreču će ostati otvorena do 18. srpnja.
Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirano prikupljanje starih kupaćih kostima (proizvedenih do 1990-ih) za muzejsku Zbirku turizma Poreštine. Svoje donacije građani mogu predati osobno u Zavičajnom muzeju Poreštine radnim danom od 8 do 15 sati.
Pozivnica

Ostale novosti