U petak, 8. siječnja 2016., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pule (Gabriela Ema 1) Marko Ivan Pekica, prof., održat će predavanje na temu “Spaljena istarska sela: tragedija u Šajinima 1944.”. Šajinska tragedija, jedna je u nizu zločina iz vremena njemačke okupacije 1943. – 1945., dogodila se u noći s 8. na 9. siječnja 1944. godine, a uz širi kontekst fašizma i antifašizma bit će predstavljena kroz sjećanja i promišljanja Marka Ivana Pekice.
Spomen ploča u Šajinima
Predavanje organizira Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana, partner u projektu “Burnt in memories”, sufinanciranom iz programa Europa za građane (Europe for citizens) Europske unije, kojemu je glavni nositelj Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije u Kopru. Cijeli projekt provodi se u razdoblju od kolovoza 2015. do prosinca 2016., a bavi se temom zapaljenih istarskih sela u Drugom svjetskom ratu od strane nacističke vojske. Rezultati istraživanja arhivske i knjižne građe bit će predstavljeni kroz putujuću izložbu koja će se održati u Mačkolju/Caresani (Italija), Šmarju (Slovenija), Žminju i Lipi u ljeto i jesen 2016. godine. Cjelokupni projekt predstavit će se nakon predavanja Marka Ivana Pekice.
Marko Ivan Pekica, profesor i predavač, novinar, pisac i pjesnik, scenarist, umjetnički fotograf i režiser (Šajini kraj Barbana, 20.03.1943.). Po zvanju profesor suvremenog hrvatskog jezika i komparativne književnosti specijalizirao se u komunikologiji i PR edukaciji. Režirao je više od 150 propagandnih filmova i reportaža te preko 300 radio poruka. Radio je kao gost predavač na raznim fakultetima i raznim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno piše scenarij za dokumentarni film o Istri. Godine 2015. objavio je CD čakavske poezije pod nazivom Istro mila moja, lipa mati moja. Pjesme su mu do sada objavljene u devet zajedničkih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu.
Pozivnica

Ostale novosti