MeđunarodniDanMuzeja2014
Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.
Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine. Shodno preporukama Međunarodnog savjeta za muzeje Muzejski dokumentacijski centar obavještava muzeje o temi, poziva ih na sudjelovanje, prenosi i daje sugestije za obilježavanje, detaljno izvješćuje javnost na konferenciji za tisak o realiziranim projektima, a od 1995. godine redovito objavljuje pregled događanja u časopisu Informatica museologica.
S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama. (Izvor: Muzejski dokumentacijski centar). Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja glasi “Muzejske zbirke povezuju#.
Program Arheološkog muzeja Istre:
U četvrtak, 15. svibnja 2014., s početkom u 12,00 sati na Usponu Sv. Stjepana, ispred kina Valli, viši kustos Željko Ujčić, predstavit će projekt Arheološkog muzeja Istre pod nazivom Nevidljiva Pula. Uz danas očuvane najpoznatije kulturno-povijesne spomenike Pule, tijekom vremena dio vrijednih povijesnih značajki grada gotovo je nestao iz sjećanja. Arheološki muzej Istre, prigodnim didaktičkim panoima, obilježava zaboravljene, uništene i danas neprepoznatljive crkve kao arheološke lokacije u staroj gradskoj jezgri i prigradskom području.
U petak, 16. svibnja 2014. s početkom u 11 sati u Carrarinoj ulici broj 4, kustosica Arheološkog muzeja Istre, Fina Juroš Monfardin predstavit će “Vitrinu mjeseca”, pod nazivom Kost o kostima.
U subotu, 17. svibnja 2014. s početkom u 11 sati u Kongresnoj dvorani Hotela Brioni na Verudeli, Arheološki muzej Istre u suradnji sa Slobodnom općinom Pula u egzilu, predstavlja 24. svezak iz serije Monografije i katalozi, Studijski dan – u čast arheologa Maria Mirabella Robertija
U nedjelju, 18. svibnja 2014. omogućen je besplatan ulaz u muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, De Villeov uspon 8, na izložbu XYZT Apstraktni pejzaži i u muzejsko-galerijski prostor C8 na izložbu Let u prošlost. Ptice u arheološkoj baštini.

Ostale novosti