arheoloski_160414
Od 18. travnja-18. svibnja 2014. u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb) može se pogledati izložba “Od pintadera do prehrane: Putovanje kroz prošlost s Edukacijskim odjelom Arheološkog muzeja Istre”. Ova arheološka te istovremeno edukativna izložba posvećena je proučavanju jedne zanimljive vrste arheološkog predmeta manjih dimenzija, koji je u većini slučajeva izrađen od pečene gline (keramike) a čiji je stručni naziv “pintadera”.
Na arheološkim lokalitetima diljem Hrvatske pronađen je manji broj pintadera, a na području Istre zasad su poznate svega tri. Prilikom posjeta izložbi posjetitelji mogu dobiti odgovor na pitanje “Što su to pintadere?” te dobiti informacije o njihovom porijeklu, mogućoj namjeni, tipologiji, proizvodnji, rasprostranjenosti i drugim aspektima pintadera.
Predmeti koji čine dio izložbe predstavljaju vlastite interpretacije pintadera pronađenih na području Istre i susjednih krajeva te onih otkrivenih u vrlo udaljenim prostorima, poput današnje Mađarske, Bugarske, Grčke, Turske i dr. a izrađene su sa strane korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula.
pintadere
S obzirom da je za vrijeme projekta i izložbe Pintadere na području Istre bila u pripremi velika izložba posvećena prehrani u Istri (“Ki sit ki lačan”), a više stručnjaka navodi podatak da je jedna od mogućih namjena pintadera u prapovijesti bila i ona pečatiranja, odnosno označavanja kruha, povezalo se dvije teme. Tako su u izložbi prikazani tekstovi profesora Elde Pliško Horvat i Matije Drandića uz radove učenika drugih razreda gimnazije Talijanske srednje škole “Dante Alighieri” u Puli, kojima je bio dodijeljen zadatak terenskog obilaska i proučavanja sačuvanih starih istarskih krušnih peći; učenika 3. i 4. razreda Strukovne škole Pula, smjera nutricionisti, s tekstovima profesora: Igora Šaponje, Mirne Gruić, Marine Jantoš-Grubešić te Elvedine Korda, kojima su održane radionice pripreme rimskog kruha, sljedeći upute antičkih (rimskih) pisaca; tekst etnologinje Mirjane Margetić iz Etnografskog muzeja Istre koja je održala predavanje o krušnim pećima u Istri te tekst prof. Rosanne Biasiol Babić iz OŠ Giuseppine Martinuzzi koja je u projektu i izložbi sudjelovala s učenicima IV razreda osmislivši povodom prvog otvorenja izložbe u Puli 2012. godine, multimedijalnu predstavu na temu tradicije prehrane u Istri.
Organizatori izložbe su Arheološki muzej u Zagrebu i Arheološki muzej Istre.
Pozivnica

Ostale novosti