U utorak, 19. studenoga 2013., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani “0Tone Peruško” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1) bit će predstavljena knjiga dr. sc. Jože Pirjevca (suradnici dr. sc. Nevenka Troha, dr. sc. Gorazd Bajc, dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Guido Franzinetti) pod naslovom “Fojbe”. Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Darko Dukovski, a predstavljanje će moderirati Ivan Žagar, prof.
Riječ je o do danas vjerojatno najiscrpnijoj monografiji o fojbama u Istri i Slovenskom primorju, koja ih postavlja u povijesni kontekst te nastoji na pravi način vrednovati i demitologizirati. Autor je na temelju svojih istraživanja uspio rasvijetliti osjetljive i često neprijateljske odnose koji su se na širem prostoru Istre stoljećima razvijali između Slovenaca i Hrvata s jedne i Talijana s druge strane, a knjiga se temelji na dokumentima iz slovenskih, talijanskih, britanskih i američkih arhiva.
Organizator je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana u sklopu projekta “Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli”, koji vodi Ivan Žagar.
Pozivnica na predstavljanje knjige Jože Pirjevca “Fojbe”

Ostale novosti