Povodom obilježavanja Dana Grada Poreča Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino i Srednja škola Mate Balote dana 30. travnja 2013. organizirali su natjecanje “Poreč kroz vjekove”.
U natjecanju iz poznavanja povijesti Poreča sudjelovalo je šest parova učenika iz SŠ Mate Balote, a sastojao se od rješavanja testova znanja i rješavanja terenskih zadataka. Prvi porečki povijesni kviz “Poreč kroz vjekove” započeo je u SŠ Mate Balote rješavanjem testova. U testovima se provjeravalo znanje iz povijesti Poreča, a nakon toga su se sudionici okupili u Zavičajnom muzeju Poreštine odakle su krenuli u rješavanje terenskih zadataka po starogradskoj jezgri. U zadacima se tražilo otkrivanje detalja iz bogate kulturno-povijesne baštine grada Poreča, a osim točnih odgovora, bodovala se i brzina dolaska do cilja. O najuspješnijima je odlučivao stručni žiri u sastavu: Sanja Banko, Vladimir Torbica i Ivan Žagar, profesori povijesti, te Elena Poropat Pustijanac, kustosica i muzejska pedagoginja.
Prvo mjesto osvojili su Benjamin Sadrić i Kruno Nikačević iz III. razreda opće gimnazije, drugo mjesto pripalo je Nini Bauk i Eni Čehić iz II. jezične gimnazije, dok su treće mjesto zaslužili Marin Sedmak i Filip Ćibarić iz II. razreda jezične gimnazije. Prigodne nagrade najuspješnijima dodijelili su Krešimir Bronić, ravnatelj SŠ Mate Balote i Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino.

Ostale novosti