Na internet stranicama Istarskog povijesnog društva, u rubrici “On-line literatura”, postavljeno je ukupno devet novih naslova koji se mogu konzultirati na internetu. Radi se o starijoj literaturi koja se bavi proučavanjem povijesti, jezika i arheologije Istre.
U knjizi Storia documentata di Rovigno, Bernardo Benussi donosi pregled političke i crkvene povijesti, demografije te flore i faune Rovinja od prapovijesti do 19. stoljeća. U radu Santo Stefano al Quieto iz 1888. godine, Benussi piše o lokalitetu Svetog Stjepana, danas poznatijeg kao Istarske toplice.
Carlo Combi u svojoj knjizi Istria. Studij storici e politici iz 1886., piše o mnogobrojnim temama iz istarske prošlosti, kao primjerice o istarskim solanama, etnografiji i o raznim istarskim poslovicama.
L’Istria: Note storiche naslov je knjige Carla de Franceschija objavljene 1879. godine u Poreču. Autor na više od 500 stranica istražuje mnogobrojne teme iz prošlosti istarskog poluotoka, većinom od prapovijesti do srednjeg vijeka.
Popisu objavljenih brojeva časopisa L’archeografo Triestino, pridodan je i peti broj objavljen 1878. godine.
Antonio Ive u svojoj knjizi I dialetti Ladino-Veneti dell’Istria iz 1900. istražuje fonetiku, morfologiju, sintaksu i leksik dijalekta pričanih u Balama, Piranu, Puli, Rovinju, Galižani, Vodnjanu, Fažani i Šišanu, dok Pietro Kandler u svojoj knjizi Iscrizioni dei tempi Romani rinvenute nell’Istria iz 1855. donosi prijepise velikog broja rimskih natpisa pronađenih u Istri.
Venezianisch-Istrische Studien naslov je knjige Waltera Lenela na njemačkom jeziku u kojoj autor istražuje povijest Akvilejskog patrijarhata i Istre u razdoblju ranog i razvijenog srednjeg vijeka.
Može se konzultirati i prvi svezak kapitalnog djela Pietra Stancovicha Biografia degli uomini distinti dell’Istria u kojem je barbanski kanonik napisao životopise uglednih Istrana.

Ostale novosti