Objavljeno 26. travnja 2011.
Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana pokrenulo je u sklopu projekta Fotohist(o)rija suradnju s Arheološkim muzejom Istre u Puli na digitalizaciji njegove fotografske građe. Naime, u fundusu Muzeja nalazi se oko 55.000 fotografija arheoloških lokaliteta diljem Istre, među kojima su, počevši od kasnih 40-ih godina XX. st., zabilježeni i objekti svjetovne i crkvene arhitekture, prizori iz svakodnevice te panoramske fotografije koje danas već ulaze u područje ekohistorije. U narednim će se mjesecima kontinuirano raditi na sortiranju i digitalizaciji građe kulturno-povijesnog konteksta, a fotografije će se moći pregledati na mrežnim stranicama Društva. Digitalizirana građa bit će opremljena kratkim opisom te inventarnim brojem pozitiva i(li) negativa originala. Sva autorska prava snimaka pripadaju Arheološkom muzeju Istre u Puli.
Ovom suradnjom ukupan broj fotografija u arhivi Istarskog povijesnog društva porast će na oko 2000, a i nadalje će se povećavati. Time se nastavlja rad na ostvarivanju osnovnog cilja projekta koji uz prikupljanje, digitalizaciju i objavljivanje starijih i recentnih fotografija, u vidu povijesnog izvora, nastoji pokazati promjene koje su se događale u Istri posljednjih stotinjak godina u pogledu arhitekture, urbanizma, promjene pejzaža, ali i socijalnih motiva zabilježenih okom objektiva.
Pozivamo još jednom sve ljubitelje istarske povijesti koji u svojim privatnim fotografskim zbirkama posjeduju zanimljive snimke iz istarske prošlosti i sadašnjosti, da njihovom digitalizacijom i objavom sačuvaju vrijednost materijalne i nematerijalne baštine koje one ovjekovječuju.
Fotografije su vodenim znakom zaštićene od nezakonitog objavljivanja. Svi zainteresirani mogu nam se javiti na adresu e-pošte: fotohistorija@ipd-ssi.hr.
Prvih 500-njak muzejskih fotografija mogu se pregledati na našim stranicama, unutar projekta Fotohistorija.

Ostale novosti