Objavljeno 17. siječnja 2011.

Još od prapovijesti čovjek je osjećao potrebu zaštititi se od mnogobrojnih neprijatelja koji su ugrožavali njegovu egzistenciju. Od početnog rudimentarnog, jednostavnog suhozida do suvremenih, gotovo neosvojivih tvrđava, tehnike gradnje kontinuirano su se razvijale, no svrha im je ostala ista.
Vojna arhitektura vrlo je širok pojam. Odnosi se na sve objekte građene u vojne svrhe: od utvrda, kaštela i bedema do vojarna, bunkera i vojnih zgrada raznih namjena. Istarski poluotok, uslijed svoje povijesno važne geo-strateške pozicije, ima vrlo bogatu vojnu graditeljsku ostavštinu; odlično su sačuvani, primjerice, motovunski gradski bedemi, kaštel u Boljunu, pazinski Kaštel, kompletan fortifikacijski sustav austrijske Pule. Neke od građevina projektirali su najpoznatiji europski arhitekti poput Antoine De Villea, koji je od 1631. do 1633. prema svom projektu vodio izgradnju pulske utvrde. Uz dobro sačuvane građevine prisutni su i mnogobrojni ostaci arhitekture vojnog karaktera, bedemi Dvigrada, Novigrada i Pule, kula Turnina kod Rovinja, niz gotovo nestalih i zaraslih protuavionskih bitnica njemačke vojske u okolici Pule itd. Svaki od ovih lokaliteta i građevinskih sklopova od neizmjerne je važnosti za poznavanje bogatog graditeljskog korpusa istarskog poluotoka.
Vojna arhitektura, nova kategorija projekta Fotohist(o)rija, logičan je nastavak niza i nakon ekohistorije, svakodnevice te crkvene i svjetovne arhitekture, upotpunjavat će fotografski fundus koji možete pogledati na našim mrežnim stranicama.

Ostale novosti