Objavljeno 14. prosinca 2010.
“Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli” zajednički je projekt Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana i Udruge Istarska baština, kojem je cilj upoznavanje pulske i istarske javnosti s novim izdanjima hrvatske historiografije. U četvrtak, 16. prosinca 2010. godine, u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli s početkom u 19 sati kao prvo u nizu održat će se predstavljanje knjige Zaraćeno poraće: konfliktni i konkurentski narativi o stradanju i iseljavanju Talijana Istre autora Franka Dote.
U studiji autor analizira dinamiku razvoja hrvatskog historijskog narativa i javnog diskursa o problematici talijanskog iseljavanja iz dijelova Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata prema talijanskoj historiografiji i javnosti od vremena neposredno nakon ratnih i poratnih zbivanja sve do suvremenih radova.
Na predstavljanju knjige sudjeluju dr. sc. Mila Orlić, prof. dr. sc. Damir Agičić i autor Franko Dota te moderator Ivan Žagar.
Franko Dota profesor je talijanskog jezika i književnosti i povijesti i doktorand moderne i suvremene hrvatske povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bavi se poviješću jadranskog prostora, posebice jugoslavensko-talijanskim odnosima u 20. stoljeću, problematikom ratnog i poratnog razdoblja u Istri i Rijeci te razgraničenjem nakon Drugog svjetskog rata. Posljednjih godina uži su mu istraživački interesi okrenuti prema povijesti historiografije, teoriji historije i historije seksualnosti s naglaskom na LGBT historiju i queer teoriju.
Pozivnica

Ostale novosti