Svjedočanstvo Josipa Lovrihe

Povratak na prethodnu stranicu

Josip Lovriha rođen je 28. 2.1925. u mjestu Dolina na današnjoj talijansko-slovenskoj granici. Kao mladić upoznaje okrutnost fašizma prema netalijanskim narodima.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, još kao maloljetnika talijanske vojne vlasti su ga mobilizirale u tzv „bataglione speciale“, postrojbe bez oružja, sačinjene od netalijanskog stanovništva. Odveden je s mnoštvom drugih Slovenaca i Hrvata iz Istre zbog bojazni talijanskih vlasti da bi se mogli pridružiti partizanskim postrojbama. Smješten je u Aquilu gdje boravi do pada Italije u rujna 1943. Nakon toga vraća se organizirano vlakom s ostalim pripadnicima njegove postrojbe, no zaustavljaju ih Nijemci i odvoze u Njemačku. Neki završavaju u koncentracijskim logorima, a Josipa upućuju na rad u rudnike u Dortmund.

Budući da je bio maloljetan, ne ide u rudnik već do oslobođenja radi u jednoj tvornici. Prilikom povratka kući očekuju ga nove nevolje. Predstoji diplomatska borba za priključenje dijelova Istre i Slovenije tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon dvije godine političke borbe, njegovo rodno mjesto Dolina ostaje u Italiji, prvo mjesto do talijansko-slovenske granice.

Preuzmite transkript u PDF formatu

1.Lovriha u talijanskoj vojsci

2. pranje rublja u Aqulli

3.u talijanskoj uniformi