Svjedočanstvo Antona Mogorovića

Povratak na prethodnu stranicu

Antun Mogorović rođen je u Grdoselu, u narodnjačkoj obitelji. Otac mu je, kao i mnogi u tom kraju, bio protiv fašizma i često na meti fašističke policije. Nakon pada Italije 1943., sjeća se sretnog raspoloženja među stanovništvom, no uskoro fašiste zamjenjuju Nijemci i započinju nevolje. Zbog jednog incidenta s partizanima, nacisti ulaze u selo, spaljuju školu i odvode nekoliko mještana na strijeljanje. Otac, teško ranjen, preživljava strijeljanje na radost svih u kući, no mora tražiti medicinsku pomoć u Pazinu, upravo od onih koji su ga ranili.

U drugom nacističkom divljanju po Grdoselu stradavaju još mnogi mještani, pale se kuće i odvode se u zatočeništvo. Među njima je i svećenik Šime Furlić koji tada ima 76 godina. Odveden je zbog suradnje s pokretom otpora i nestaje u njemačkom zatočeništvu.

Antuna Mogorovića ljuti odnos crkvenih vlasti prema svećenicima-žrtvama fašističkoga terora jer ih se zaboravlja, te jer im nije održana niti prikladna misa.

Nakon rata i školovanja Antun se zaposlio u firmi Kamen Pazin gdje je radio do mirovine. Danas živi u obiteljskoj kući u Grdoselu.

Preuzmite transkript u PDF formatu

Anton Mogorović

grdoselski grafiti

na mjestu strijeljanja

ožiljak od paljevine na staroj ladonji blizu škole

pogled na Grdoselo s ruševine spaljene Štale

spomen ploča na kući Šime Frulića

spomen ploča u na školi u Grdoselu