Novine “Naše staze”, koje su kao list nekadašnjih gospodarskih poduzeća Buje exporta, Digitrona i Bifiksa izlazile od 26. travnja 1973. do konca 1989. godine, izvještavajući o gospodarskom, kulturnom, društvenom i sportskom životu u Bujama i okolici, mogu se odnedavno pregledavati u digitaliziranoj verziji na mrežnim stranicama Grada Buja – Citta di Buie (http://www.buje.hr/hr/digitalizirano-izdanje-tiskovine–nase-staze-1237). Rezultat je to rada bujskog ogranka Matice hrvatske, na čelu s njegovim članom, idejnim autorom i nositeljem projekta Zlatanom Varelijom.
“Naše staze” nastale su nakon ukidanja Zone B Slobodnog Teritorija Trsta, poslije velikog egzodusa stanovništva i gospodarske krize. Zanimljivo je istaknuti kako je prvih 11 brojeva uredio ugledni književnik i novinar Milan Rakovac te da su u početku izlazile u suradnji s Glasom Istre. Uslijedilo je razdoblje razvoja tehnologije, osnivane su nove tvornice i poduzeća, stvorena je prva industrijska zona na Stanici, a nekadašnje male tvrtke postajale su respektabilne u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, pa i izvan nje.
Digitalizacija “Naših staza” dio je svjetskog projekta Gutenberg, kojega je 1971. započeo Michael Hart kako bi svi dokumenti u javnom vlasništvu bili prebačeni u elektronički oblik i tako ostali sačuvani i svima dostupni, objašnjava.
List će, putem poveznice, biti stalno dostupan za čitanje i u rubrici Izvori za istarsku povijest na mrežnim stranicama Istarskog povijesnog društva.
Video

Ostale novosti